Viorel Iuga, despre nota 10 (zece)

Viorel Iuga, despre nota 10 (zece)

Duminică, 8 august 2010, Viorel Iuga, pastorul Bisericii Creştine Baptiste Speranţa, din Arad, a vizitat Biserica Providenţa. Predica pe care a adus-o înaintea bisericii a avut drept temă chemarea la excelenţă.

Pastorul Iuga şi-a început mesajul omiletic observînd că există ceva profesoral în bisericile actuale, şi anume plăcerea de a-i evalua pe alţii: pe pastori, pe muzicieni şi pe slujitorii bisericii, în genere. Un sumar examen personal ar pune însă în evidenţă faptul că ne mulţumim cu puţin şi că adoptăm standarde minime în ce priveşte viaţa spirituală. Excelenţa este standardul pe care ni-l impune însăşi Sfînta Scriptură („Voi fiţi dar desăvârşiţi, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârşit”, Matei 5:48).

Viorel Iuga

Atît copilăria, cît şi maturitatea spirituală sînt măsurate după standardele excelenţei. În ce priveşte relaţiile – mai cu seamă cele de familie, dintre soţi –, excelenţa ar trebui să fie un standard la care să năzuim, indiferent de calitatea partenerului. Excelenţa relaţiei de familie nu este garantată de excelenţa soţilor. De asemenea, o relaţie poate fi excelentă

chiar dacă doar un singur partener este „de nota 10”, ori de cîte ori acesta din urmă îşi ia în serios vocaţia: aceea de a-l ridica pe cel pe care îl are alături. Christos Însuşi şi-a iubit în mod „excelent”, fără concesii Biserica, propunîndu-şi s-o ridice la excelenţă şi s-o prezinte înaintea Tatălui „fără pată, fără zbîrcitură” (Efeseni 5:27).

Dreasă cu ironie „bine convertită” şi cu o incisivitate salubră, predica pastorului Iuga a constituit o pledoarie pentru excelenţă, construită în jurul metaforei şcolăreşti a „notei 10 (zece)”.

Pledoaria omiletică a pastorului Iuga a fost fragmentată de o alta, o pledoarie muzicală, şi anume de cîntarea „Fără harul Tău”, interpretată de Cristi Iuga, fiul pastorului Viorel Iuga.

Născut în anul 1962, în judeţul Maramureş, pastorul Viorel Iuga a urmat cursurile Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti (între 1984 şi 1988) şi ulterior cele ale Institutului Teologi Baptist din Bucureşti (între 1992 şi 1994). În 1996, obţine titlul de doctor în teologie la Reformed Theological Seminary, din Orlando, Florida (Statele Unite). În prezent, pe lîngă slujirea pastorală la Biserica Creştină Baptistă Speranţa, din Arad, Viorel Iuga este şi preşedinte al Comunităţii Baptiste de Arad.

Cristi Iuga, la pian

Acest articol a fost publicat în categoria Evenimente cu tag-urile , , , , .